Melasse is een basisgrondstof voor de productie van bakkersgist. Het is een restproduct dat ontstaat bij suikerproductie in de suikerfabriek. Melasse is een suikerhoudende grondstof (ca. 50% suiker) en bevat daarnaast niet-suikercomponenten (35%) en water (15%). De gist verbruikt de suiker als koolstofbron en gebruikt daarnaast nog een aantal andere componenten uit de melasse.
De melasse wordt aangevoerd met vrachtwagens of per boot, gelost op de melasselosplaats en van daaruit naar de verschillende opslagtanks gepompt.
Vooraleer de melasse geschikt is voor het gebruik in de gisting, moet ze een vóórbewerking ondergaan in de melassepreparatie. Dit houdt in:
- de melassestroop verdunnen met water tot de gewenste concentratie
- deze verdunde oplossing met zwavelzuur tot de gewenste pH-waarde brengen
- het klaren van de verdunde oplossing door centrifugatie om de vaste stoffen te verwijderen
- het steriliseren van de verdunde oplossing tot 130°C om alle micro-organismen te doden