Melasse is een basisgrondstof voor de productie van bakkersgist. Het is een restproduct dat ontstaat bij suikerproductie in de suikerfabriek. Melasse is een suikerhoudende grondstof (ca. 50% suiker) en bevat daarnaast niet-suikercomponenten (35%) en water (15%). De gist verbruikt de suiker als koolstofbron en gebruikt daarnaast nog een aantal andere componenten uit de melasse.

De melasse wordt aangevoerd met vrachtwagens of per boot, gelost op de melasselosplaats en van daaruit naar de verschillende opslagtanks gepompt.

Vooraleer de melasse geschikt is voor het gebruik in de gisting, moet ze een vóórbewerking ondergaan in de melassepreparatie. Dit houdt in:

 

  • de melassestroop verdunnen met water tot de gewenste concentratie
  • deze verdunde oplossing met zwavelzuur tot de gewenste pH-waarde brengen
  • het klaren van de verdunde oplossing door centrifugatie om de vaste stoffen te verwijderen
  • het steriliseren van de verdunde oplossing tot 130°C om alle micro-organismen te doden

Algist Bruggeman NV

Langerbruggekaai 37 • 9000 GENT • Havennr. 7980A • BE0434963737 +32 (0)9 257 08 08 info@algistbrug.be

NIEUW!

Star’Bake Meergranen Volkoren

Vol smaak, vol ambacht
Star’bake Meergranen Volkoren is een premix voor al uw meergranen en volkoren broodsoorten, groot en klein. Dit zowel voor rechtstreekse als tweefasen verwerking en voor remrijs of diepvriestoepassingen.

Eenvoudig en gewoon lekker
Jouw voordelen:

  • Geschikt voor 100% volkorenbrood
  • Inzetbaar voor diverse meergranen
    broodsoorten
  • Geeft een mooi volume
  • Uitermate geschikt voor 2 fasen
  • Bewaar je eigen signatuur
  • Eenvoudige receptuur

Ben je ook zo enthousiast om hem te gaan testen?

Vraag nu een demo aan met een proefbakker