• laat eerst al de ingrediënten op kamertemperatuur komen
  • te warm water of te warme melk laten het deeg te veel voorrijzen bij het kneden, waardoor het deeg niet meer rijst tijdens het narijzen
  • voeg suiker, zout en boter nooit rechtstreeks toe bij de gist, want zij belemmeren de gisting
  • kneden is belangrijk en moet zorgvuldig gebeuren om de gistcellen met vocht en bloem te vermengen. Door kneden wordt het deeg elastisch, waardoor het de gasbellen die door de gistcellen worden geproduceerd, volledig vasthoudt
    herkneed het deeg nooit na het voorrijzen, want dan wordt het deeg opnieuw kleverig, zijn de glutenstrengen beschadigd en zal het deeg niet meer verder rijzen
  • wordt gistdeeg machinaal gekneed, dan moet er ook lang genoeg gekneed worden; éénmaal en traag
  • laat gistdeeg altijd rijzen op kamertemperatuur, nooit op een warmtebron. Als de temperatuur te hoog is bij het narijzen heeft dat tot gevolg dat het brood gaat kruimelen
  • dek het deeg tijdens het voor- en narijzen af met een droge doek waarop eventueel plastic ligt
  • voor een lekkere, knapperige korst bestrijkt men de bovenkant van de deegbal met melk of water
  • gistdeeg wordt altijd gebakken in een voorverwarmde oven, ook al is het een warmeluchtoven. Bij deze laatst mag de temperatuur wel 15 minder zijn dan bij een traditionele oven
  • zet een kopje water in de bakoven terwijl u brood bakt. Een vochtige warmte is ideaal voor een brood.
  • laat gebakken brood zonder temperatuurschok uitdampen en afkoelen op een taartrooster

Algist Bruggeman NV

Langerbruggekaai 37 • 9000 GENT • Havennr. 7980A • BE0434963737 +32 (0)9 257 08 08 info@algistbrug.be

 

KASTALIA, VLOEIBARE GEKOELDE KWALITEITSGIST!

 

kiezen voor kastalia = eerste bib 22L gratis!

De gistdispenser biedt Algist Bruggeman u gratis ter gebruik aan.

Vloeibare gist heeft naast de bekende Bruggeman+ voordelen, nog enkele troeven:

  • Een krachtige, regelmatige rijs met meer smaak en aroma
  • Hoge tolerantie
  • Langdurige fermentatiekracht
  • Een sterke performance in suikerrijke degen/beslagen
Klik hier voor meer informatie