Algist Bruggeman bakker met broodAlgist Bruggeman heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen, produceren EN bakken met desem. Met ons desemlabel LIVENDO maken wij het verschil.

Van liquide tot gedroogde desems, ze hebben geen geheimen voor ons! Door onze jarenlange ervaring is ook het productieproces dusdanig geoptimaliseerd dat onze COST IN USE opmerkelijk lager ligt dan bij onze concurrentie.

Naast onze easy-to-use producten hebben we bij Algist Bruggeman 8 professionele bakkers. Bakkers die constant bijleren, uitproberen EN klaarstaan om hun expertise te delen met u. Deze kunnen u niet enkel helpen met bestaande producten, maar ook met u meedenken in het ontwikkelen en innoveren van producten. Van ambacht tot industrie, voor elk segment hebben wij de ideale expert.

Onze expert bakkers hebben verschillende opleidingen genoten, ze hebben of hun eigen zaak gehad of de productontwikkeling van gekende bakkerijen voor zich genomen. Dit alles zorgt ervoor dat Algist Bruggeman UW ideale partner is in alles wat met brood te maken heeft.

Wat is desem? Wat kan ik doen met desem? Wat is de meerwaarde van desem?

Desem is een mengsel van meel of bloem met water, samengevoegd met tijd en temperatuur! Desem ligt aan de basis van een (h)eerlijke smaak en aroma in het brood; Desem zorgt ook voor een uniek kleurenpallet!
Het is niet enkel de kleur die aanspreekt tot kopen maar ook de open kruimstructuur die het ambachtelijke en rustieke karakter van het brood weergeven.


Desem is Hot!
Bij een bevraging geeft 55% van de bakkers in de Benelux aan desem op een of andere manier te gebruiken. 36% van de bakkers krijgt regelmatig de vraag naar desembrood. Studie toont aan dat bakkers die desem gebruiken en promoten gemiddeld een hogere omzet hebben.
En daar kunnen wij als fermentatiespecialist jullie bij ondersteunen!

 

Marktonderzoek

Wij voerden een grootschalig representatief marktonderzoek uit in België en Nederland. Bij 300 personen, zowel mannen als vrouwen.

Uit dit marktonderzoek kwamen volgende conclusies over de aankoop en perceptie van desembrood bij de consument.

 

Wat verwacht jouw klant en hoe communiceer je?

• Consument zoekt naar meer smaak, betere vershouding, ambachtelijke uitstraling. De traditionele bereiding ervan lijkt een garantie te zijn voor authenticiteit en vertrouwen.
• Breed & goed herkenbaar assortiment, Consument visualiseert grote gaten, verwacht fijne kruim, en goede vershouding, alles kan desembrood zijn.
• Consumenten vinden de communicatie over desembrood eerder beperkt. 80% van de ondervraagde consumenten geeft aan het belangrijk tot zeer belangrijk te vinden dat de bakker over zijn producten communiceert.

Communicatie, communicatie, communicatie!

• Consumenten vinden het heel moeilijk om desembrood te vinden en halen herhaaldelijk gebrek aan identificatie, assortiment en voorraad aan.
• Door de verschillende smaken is het een goed alternatief voor klassiek brood om de maaltijden te variëren
• traditie en een betere voedingsstijl, Zijn voedingswaarde, zijn beter verteerbare en gezondere kant dan "klassiek" brood
• ambachtelijke uitstraling

Enkel voor Nederland (Warenwetbesluit):

Onze desems voldoen aan het nieuwe “warenwetbesluit meel en brood” waardoor je desembrood gemaakt met onze Livendo Crème de levain , Livendo Levain de blé dur en Livendo levain de blé noir ook echt desembrood mag noemen!
Vanuit de wetgeving in NL geldt dat “desembrood” of “brood bereid met desem” aangevuld mag worden met bakkersgist.

Baktechnische tips

Over de hele wereld bestaan er talloze soorten desems in verschillende toepassingen zoals:

  1. rijsmiddel
  2. technische hulpstof bij het gaarbakken van roggebrood
  3. kostenbesparing door smaak- aroma versterking (het % roomboter verlagen waarbij smaak behouden blijft of zelfs versterkt)
  4. het sturen op smaak en aroma
  5. verlengen van de houdbaarheid (schimmel/leng)

Al of niet in gecombineerde toepassingen. Desem draagt bij aan de ontwikkeling van het deeg, het verbeteren van het gashoudend vermogen.

 

Zelf desem maken of Livendo desem?

Elke bakker zou zijn eigen desem kunnen opstarten en onderhouden… maar de praktijk leert ons dat dit niet zo eenvoudig is! Het verversen van de desem neemt heel wat tijd in beslag. Het eindresultaat hangt sterk af van de omgeving en methode die correct moet gehanteerd worden. Ook temperatuur speelt hierbij een heel belangrijke rol. De kwaliteit van de desem staat ook in directe verhouding met het rijsproces en eindresultaat. Dit kan je hele planning in de war brengen en grote frustraties teweeg brengen! Om deze redenen zien heel veel bakkers af om aan desembroden te beginnen.

Algist Bruggeman heeft een hele resem aan desem.. haha! Hierin maken we een onderscheid tussen actieve desems en gedroogde gefermenteerde meelsoorten: Onze actieve desems Livendo Creme de Levain, Livendo Levain Blé Dur en Livendo Levain Blé Noir:

• zijn direct gereed voor gebruik
• hebben bij < 7°C een lange houdbaarheid
• behoeft geen productieplanning om de desem op te starten of te enten
• kennen geen geknoei met verversen
• hebben een constante kwaliteit -> activiteit
• zijn gemakkelijk te doseren 5 tot 15 % van totaal bloem/meelgewicht

In de totale kosten van het gebruik kan het toepassen van onze Livendo actieve desems zeer interessant zijn.

Nog een klein woordje over onze gefermenteerde melen.
Onze gefermenteerde melen op basis van tarwe, rogge, durum tarwe en spelt doorlopen hetzelfde proces als onze vloeibare desems én gaan nog een stapje verder. Deze worden verhit en het vocht wordt eraan onttrokken. Hierdoor krijgen we een poeder bomvol smaak en de voordelen van een actieve desem blijven behouden. De keerzijde van de medaille hiervan is dat de desem zijn activiteit verliest en je de naam desem niet mag/kan toepassen, maar aan elk nadeel zit een voordeel! Doordat het een gedroogd poeder is de houdbaarheid veel langer en verhoogt het gebruiksgemak! Neem contact op met ons als je hier meer wil over weten.

Algist Bruggeman NV

Langerbruggekaai 37 • 9000 GENT • Havennr. 7980A • BE0434963737 +32 (0)9 257 08 08 info@algistbrug.be

NIEUW!

🆕 De Algist Bruggeman & me app!

📲 Alles wat je nodig hebt perfect binnen handbereik!

Of je nu…
productinformatie wil opzoeken,
nieuwe smaakcombinaties wil ontdekken
contact wil opnemen met een medewerker,
je graag laat inspireren door leuke recepten 🥐🥯🍞🥖,
onze collega’s aan het werk wil zien in talrijke video’s 📹,

Het zit klaar voor jou in de app van Algist Bruggeman!

Het zit klaar voor jou in de app van Bruggeman!

Download hem nu